7 tips voor Lightpainting | Video

ThumbnailYoutube_LIGHTPAINTING.jpg

Hey allemaal! Als je hier komt vanaf mijn YouTube video dan weet je al wat je hier kan verwachten. Voor alle anderen: In de video geef ik jou mijn tips over lightpainting. Alle tips kan je hier nog even rustig teruglezen. Heb je verder nog vragen stel ze gerust hieronder! Heb je de video nog niet gezien? Dan zou ik die zeker even kijken!. 

Tip 1: Statief of Stabiele ondergrond
Voordat je begint, en dit is iets wat ik tijdens het inspreken van de video een beetje was vergeten, voor alle foto's heb je een statief nodig! Of in ieder geval een stabiele ondergrond. Aangezien je een beweging vast gaat leggen wil je dat alleen je sterretje beweegt. Hiervoor is het noodzakelijk dat je camera zich op een statief of en stabiele ondergrond bevindt. 

Tip 2: Scherpstellen
Stel je camera vooraf goed scherp. Hoe wij dit hebben aangepakt: we hebben een doek op de grond gelegd zodat we wisten waar we moesten staan. Ik hield een zaklamp op mama zodat ze goed zichtbaar was in beeld. Daarna kan je het beeld scherpstellen met de manual- of autofocus. Let er wel goed op dat je als je je camera hebt scherpgesteld dat je de camera in manual-focus zet of laat staan. Dit zorgt ervoor dat het beeld iedere foto opnieuw goed staat scherpgesteld. 

Tip 3: Instellingen
Zeker als het donker is hoef je niet super bang te zijn dat het licht iedere foto veranderd. Hierdoor is het makkelijk om de instellingen vooraf al te bepalen, hierna kan je bijna bij iedere foto dezelfde instellingen gebruiken. Bij sommige foto's (vb. 2018, fijne kerst, happy new year) kan het handig zijn om de sluitertijd per foto aan te passen. 

Tip 4: Spiegelbeeld
Als je de foto gelijk goed op de camera wil bekijken zal je hetgeen wat je schrijven of tekenen in spiegelbeeld moeten doen. Maar dat is nog best lastig, zeker als je langere woorden gaat schrijven. Onthou dus: je kan de foto altijd tijdens het nabewerken nog horizontaal flippen. Maakt het schrijven toch een heel stuk makkelijker. 

Tip 5: Ruime foto
Het is veel makkelijker om veel meer ruimte te nemen voor het maken van een foto dan dat je een foto heel erg ingezoomd wil maken. Neem dus voldoende afstand van je model en gebruik indien mogelijk een groothoeklens (<50mm). 

Tip 6: Handig gebruik van de sluitertijd
Light-painting, het woord zegt het eigenlijk al: schilderen met licht. Stel je stelt je sluitertijd in op 8 seconden, dan is alles wat je doet binnen die 8 seconden ook te zien in beeld. Heb je na het schrijven van een woord nog teveel tijd over, denk er dan aan dat je de sluitertijd iets sneller kan zetten naar bijvoorbeeld 5 of 6 seconden. Heb je net niet genoeg tijd om 'fijne kerst' te schrijven, gooi dan je sluitertijd nog meer omhoog naar bijvoorbeeld 10 of 13 seconden. 

Tip 7: Oefenen en plezier maken!  
Ik vind lightpainting ontzettend leuk omdat je super leuk kan spelen met licht en lange sluitertijden. Het belangrijkste is dat je een beetje geniet van hetgeen wat je doet. Het kan namelijk best even duren voordat je het lightpainting onder de knie hebt. Dus vooral veel oefenen en veel plezier maken! 


 Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt! Ik vind schilderen met licht een van de tofste dingen om te doen rondom de feestdagen. Ook is het een super slimme manier om te oefenen met lange sluitertijden.

Ik ben echt super benieuwd wat jij gaat maken. Laat het hieronder zeker zien!