Story Cuisine - Ilza Keeman

Kan je wat meer over jezelf vertellen?

Ik ben Ilza Keeman en ik woon in Tilburg met mijn vriend Johan en onze twee katten. Ik ben gek op bloemen en sta graag in de keuken nieuwe recepten uit te proberen.

Story Cuisine - Ilza Keeman Groeistrateeg - Sanne Pulles - 5458.jpg

Ik ben ongeveer 4 jaar terug als werktuigbouwkundige afgestudeerd en heb gewerkt als usability designer voor bedrijven zoals Maxi Cosi, het AMC en diverse startups. Ik richtte mij vooral op de productontwikkeling. Waarbij ik mij focuste op hoe het eindproduct zo goed mogelijk aan zou sluiten bij de eindgebruikers. Ik keek altijd vanuit de menselijke kant naar het ontwerp.

Ik heb altijd de droom gehad om mijn eigen bedrijf te beginnen. Het project waar ik bij Maxi Cosi aan werkte zou gaan aflopen en daarnaast ben ik toen mijn eerste bedrijf gaan opbouwen. Na een aantal maanden merkte ik dat het bedrijf niet lekker liep, er kwam geen geld binnen en ik was mezelf letterlijk aan het opblazen. Zo kwam ik in mijn tweede burn-out terecht. Dit kon zo niet langer. Ik heb toen rust genomen en ben beter naar mijn lijf gaan luisteren. Voeding heeft daarin een grote rol gespeelt.

Mijn focus verschoof naar het helpen van ondernemers die willen groeien met hun bedrijf.

Ik noem mezelf groeistrateeg omdat ik vanuit de bedrijfstechnische kant met mijn klanten mee kijk, maar uiteindelijk gaat het over angsten, onzekerheden en het aanmoedigen van de ondernemers. Mensen gaan dan ook echt doen waar ze goed in zijn.

Ik ben altijd bezig geweest met voeding. Op het moment dat ik mijn burn-out kreeg dacht ik in eerste instantie dat ik niets aan mijn voeding hoefde te veranderen. Ik was er van overtuigd dat ik gezond aan het eten was. Nu weet ik wel beter. Ik heb veel geleerd over koolhydraten en welke groente ik wel en niet kan eten. We eten zo af en toe vlees of vis maar ook steeds meer plantaardige producten. Daarnaast vind ik koken gewoon ontzettend leuk.

Hoe is jouw passie voor voeding precies ontstaan?

Dat is gegroeid denk ik. Thuis aten we vroeger vooral aardappelen, groente en vlees. Mijn moeder was altijd aan het diëten. Ik heb altijd gedacht: Ik wil dat niet overnemen.

Ik ging steeds meer recepten proberen en daardoor raakte ik enthousiast. Ik ontdekte nieuwe smaken en texturen en hoe meer ik experimenteerde, hoe enthousiaster ik werd. Ik vind het lastig om het ontstaan van mijn passie voor voeding op één dingen te prikken, maar het is wel iets waar ik de hele dag mee bezig ben.

Heeft de manier waarop jouw moeder omgaat met eten veel invloed gehad op hoe jij er nu mee omgaat?

Het heeft natuurlijk wel overlap. Het grootste verschil is dat als zij met een recepten boek aan de slag gaat, ze strikt het recept volgt.

Ik speel zelf graag met die recepten.

Ik kijk dan naar wat ik zelf lekker vind en hoe ik het recept daarop kan aanpassen.

Story Cuisine - Ilza Keeman Groeistrateeg - Sanne Pulles - 5488.jpg
Story Cuisine - Ilza Keeman Groeistrateeg - Sanne Pulles - 5481.jpg

Deze quinoa courgette schotel was oorspronkelijk een recept met vlees maar daar heb ik een vegetarisch versie van gemaakt omdat we liever minder vlees eten.

Wat heeft jouw liefde voor eten gemaakt zoals het nu is?

We hebben een jaar of 3 terug een reis door Italië gemaakt. Daar hebben we de plekken opgezocht waar de nonna’s in de keuken staan. Wanneer we het daar nu over hebben proef ik nog steeds die heerlijke smaken in mijn mond.

Story Cuisine - Ilza Keeman Groeistrateeg - Sanne Pulles - 5577.jpg

Breakfast Pancakes

- Havermout

- 2 Eieren

- 1 Banaan

- 200 gram Hüttenkäse

Wat zijn de grootste verschillen in wat je at voordat je een burn-out had en nu?

Voor mijn burn-out kookten we meer met zakjes en pakjes. We aten ook meer koolhydraten en minder groene groente. Daarnaast aten we heel veel fruit, dat is nu wel een heel stuk minder, dit vanwege alle fruitsuikers die daarin zitten. Door de coaching en voedingsadviezen van de afgelopen jaren weet ik dat mijn suikerspiegel erg schommelt. Ik had mezelf aangeleerd om 3 maaltijden en twee tussendoortjes per dag te eten. Alleen dan ben je eigenlijk de hele dag aan het eten. Dat doe ik nu niet meer. Ik eet nu in een tijdsframe van 8 uur en heb daardoor geen behoefte aan tussendoortjes.

Mijn lichaam krijgt zo meer rust. Als ik daarnaast minder fruit en langzame koolhydraten eet blijft mijn suikerspiegel gelijk waardoor ik veel meer gefocust ben. Ik heb heel lang gedacht dat die verschillende eetmomenten goed waren, maar voor mij werkt het bijzonder goed om in een tijdsframe van 8 uur te eten zodat ik niet naar ongezonde tussendoortjes grijp.

Heb je dan verder geen honger?

Nee. Als ik aan het werk ben heb ik geen behoeften aan eten. Het hongergevoel zit niet in mijn lijf maar in mijn hoofd als ik gezond gegeten heb. Als ik op de bank ga Netflixen dan heb ik op een gegeven moment zoiets van ‘chips’, maar als ik gewoon aan het werk ben heb ik daar totaal geen last van.

Wat eet je op een ideale werkdag?

’s Ochtends een groene smoothie (spinazie, avocado, kokosmelk, halve groene appel), ’s middags een omelet met roerbakgroente en ’s avonds gesneden groente en kipfilet uit de oven.

Wat is jouw ultieme guilty pleasure?

Ik kan heel veel zin hebben in een bord spaghetti bolognese met heel veel kaas. Daar ben ik erg gek op. Iets waar ik op het moment ook erg van kan genieten is een groene appel met pindakaas. Vroeger had ik nog wel eens zin een reep chocola of een zak chips, maar dat is nu duidelijk minder.

Story Cuisine - Ilza Keeman Groeistrateeg - Sanne Pulles - 5445.jpg

Ilza's Peanut Butter Cups

- Cacao

- Kokosolie

- Pindakaas van gemalen pinda's

- Snufje zeezout

  1. Meng alle ingrediënten

  2. Giet het mengsel in een muffinvorm

  3. Zet de muffinvorm in de vriezer

  4. Wanneer ze hard geworden zijn: Bon Appetit!

Wat is jouw ultieme foodtip tegen burn-out klachten?

De ultieme tip kreeg ik van Francisca van de Berg, hormoon-gewicht expert:

Eet véél groene groente per dag.

Ik eet nu ongeveer 4 maanden iedere dag 400 gram groenten en in het begin vond ik dat echt heel moeilijk.

 Wat ik daarnaast als tips kan meegeven:

-        Stop met het eten van toegevoegde suikers

-        Eet binnen het tijdsframe van 8 uur

-        Drink veel water

In dit traject is het belangrijk dat je niet alles tegelijk moet willen doen, dat werkt gewoon niet. Doe het stapje voor stapje.

 Waarom zouden mensen met jou moeten werken?

Ik ondersteun ondernemers met het laten groeien van hun bedrijf. Zowel startende ondernemers met een goed idee, als ondernemers die al een ton per jaar omzetten. Iedereen heeft zijn eigen groeitraject. Het zijn in ieder geval ondernemers die op hun manier de wereld een stukje mooier willen maken. De persoonlijke touch staat bij mij centraal, daarom werk ik  alleen 1-op-1. Dit doe ik zodat ik dan ook de onderliggende lagen kan aanraken, hierdoor kan ik mensen beter verder op weg helpen.

Waar kunnen mensen jou volgen?

Op mijn eigen website ilzakeeman.nl daarnaast ben ik vindbaar op Facebook, Instagram en LinkedIn.
Op die kanalen vind je regelmatig tips en inspiratie of een gratis weggever om je een handje op weg te helpen.

Download hier gratis Ilza's Booming Business Blueprint