Story Cuisine - Sabine Koning - OhMyFoodness

Vorige week dinsdag ging ik langs bij Sabine van OhMyFoodness om haar het hemd van het lijf te vragen over haar passie voor eten, haar nieuwe boek en natuurlijk het Pop-Up Cheesecakecafé, dat dit weekend wordt gehouden in Fooddock in Deventer! Toen ik het Pop-Up Cheesecakecafé op Facebook voorbij zag komen dacht ik gelijk: Hier moet ik heen! Ben jij nu ook enthousiast?  Scroll dan snel naar beneden voor alle informatie!

Kan je in het kort iets over jezelf vertellen?

3M8A5505.jpg

Ik ben Sabine en ik ben de eigenaar van OhMyFoodness, een food- en travelblog die dit jaar alweer 7 jaar bestaat. Ik heb het bloggen al sinds mijn 12e heel erg tof gevonden. Toen blogde ik nog over fashion en beauty, maar daar zat mijn passie niet. Mijn passie zit wel echt in eten. Ik ben ook opgegroeid in een eetcultuur. Mijn ouders zijn ook echt bourgondiërs. Toen ik 2 of 3 jaar was stond ik al in een beslagkom te roeren en met mijn moeder in de keuken het avondeten te maken. Ik wil laten zien hoe leuk eten is, hoe leuk het is om in de keuken te staan en daar iets te maken wat je heel erg lekker vindt. Dat is OhMyFoodness en daar sta ik mee op en ik ga er mee naar bed. Naast OhMyFoodness ben ik moeder van een kindje van 1,5 jaar en die voeden we ook op met zoveel mogelijk eten. Dus het is echt wel een rode draad in ons leven.

Wat heeft jouw visie op voeding gevormd tot wat het nu is?

Die visie is denk ik vanzelf een beetje gegroeid. Ik ben altijd al iemand geweest die dingen anders wil doen dan anders. Ik ga gewoon niet zo graag mee met de grote menigte. Toen de superfood trend een paar jaar geleden heel erg in werd, was ik juist degene die met het guilty pleasures boek kwam. Ik ben wel echt van het slechte, het lekkere, het hoeft allemaal niet zo gezond. Als je geniet doe het dan ook echt goed.

Hoe zou jij jouw passie voor voeding in 1 zin omschrijven?

Eten is het allerleukste wat er is. OhMyFoodness is mijn uitlaatklep voor alles en ik kan ook alles kwijt in eten.

En wordt je daar niet af en toe een beetje gek van?

Eten hoort zo bij mij. Als je Sabine zegt, dan zeg je eten. Ik denk dat als iets je allergrootste passie is dat dat nooit verveeld.

Was je vroeger een moeilijke eter of heb je altijd alles lekker gevonden?

Ik heb altijd alles lekker gevonden. Mijn ouders zeiden altijd: "Toen je nog geen 1 jaar was zat je al aan je kip-saté." Ik lust nu eigenlijk alles, behalve koriander.

Wat zou jij omschrijven als jouw ultieme food tip?

Geniet, maar NOOIT met mate. Dat is qua food echt mijn ding, ik ben wel echt van de guilty pleasures en de slechte dingen. Als je eet, dan moet je dat goed doen en pure ingrediënten van goede afkomst gebruiken. Op het gebied van eten moet je geen concessies doen. Je moet gewoon gaan voor de real deal.

Sidenote: Tijdens dit interview werden de 650 exemplaren van Cheesecake, Sabine's nieuwste kookboek, bezorgt. Sabine kreeg voor het eerst haar nieuwe boek in handen en dat heb ik natuurlijk vastgelegd.

IMG_6900.jpg
IMG_6901.jpg

Jouw nieuwe boek wordt net bezorgt, best spannend kan ik me voorstellen?

Dit is mijn derde boek en het went gewoon nooit om hem voor het eerst te zien. Je stopt je hele ziel en zaligheid in zo'n project. Je wil dat jouw kookboek de mooiste, de beste en de leukste wordt. Ik heb zo hard gewerkt aan dit boek, niet normaal, dat hij er nu eindelijk is dat is wel een euforisch moment. Ik ben nu zelf zo trots op het eindresultaat en nu moet iedereen ineens wat van het boek gaan vinden. Dat is echt zo spannend!

Wat kwam er allemaal kijken bij het uitbrengen van dit kookboek?

Als mensen het eindresultaat zien is het meestal zo van ja wat een leuk boek. Maar je denkt er niet bij na wat er allemaal aan vooraf is gegaan en wat voor werk er in zit. Ik vond dat er Nederlands cheesecake boek moest zijn, dus die ging ik zelf maken! De uitgever was eigenlijk gelijk al super enthousiast.

Dan komt de eerste stap en dat is een plan uitwerken. Hoe zie je het voor je? Hoe moet zo'n boek er dan uitzien? En wat wil je er in hebben staan? In Cheesecake staan 50 recepten, die moeten worden bedacht, maar ook hoe zien die recepten er dan uit, hoe ga je de cheesecake opbouwen en wat zit erin?

Ik kreeg een go van de uitgever en een deadline van 6 weken, waarin ik 50 cheesecakes moest gaan maken. Maar dat is wel naast mijn normale werk voor OhMyFoodness. Ik heb ook de fotografie en de styling voor Cheesecake zelf gedaan. Dat je dat ook zelf doet is bij een kookboek niet heel gebruikelijk, maar omdat ik het heel erg leuk vind heb ik het allemaal zelf gedaan.

Bij het bakken van cheesecake moet je de foto van het resultaat voor je zien, want 50 ronde taarten kan je niet allemaal hetzelfde op de foto zetten. Je struint alle winkels af naar leuke props en je gaat hem stylen en je zet hem op de foto. Daarna moet de foto worden geëdit. Een ander belangrijk aspect: smaakt je cheesecake wel zoals je had gedacht? Zo niet, dan moet die cheesecake nog een keer opnieuw. Ook als die er niet helemaal goed uitziet. Wanneer je dat voor elkaar hebt moet je de recepten nog uitwerken, ook staat er voorin het boek nog een intro stukje. Al die extra teksten moeten ook nog geschreven worden. Dat doe je allemaal in een tijdsbestek van, in mijn geval, 6 weken.

Ik heb het boek eind april gemaakt, het is nu midden september, en nu is die er pas. Het is een megaproject maar wel echt super vet!

IMG_6932.jpg

Waarom heb je dan precies gekozen voor cheesecake?

Ik heb zelf altijd al van cheesecake gehouden. Het is mijn favoriete dessert EVER! Als er ergens in een cheesecake op het menu staat, dan heb ik op magische wijze toch nog een plekje in mijn maag zodat ik cheesecake kan bestellen. Cheesecake is ook de eerste taart (toen was het nog monchoutaart met een bakmix) die ik als klein frummeltje met mijn moeder heb staan bakken. Het is gewoon zo lekker en je kan er gewoon zoveel meer mee.

Waar kan je naar jouw mening de lekkerste cheesecake eten?

Nou ik heb hem laatst bij Bagels & Beans gegeten, maar die spelen wel vals want die hebben geen roomkaas in hun taart maar kwark, maar die vond ik wel echt gruwelijk lekker. En in het westen van het land zit The Cheesecake Company in Den Haag en Urban Bakery in Rotterdam, die maken ook echt hele goeie en lekkere cheesecakes. En bij de Pop-Up natuurlijk.

Wat is iets waar je jou s'nachts wakker voor mag maken?

Dat mag wel voor eten in het algemeen. Als je iets lekkers hebt gekookt kom ik daar graag m'n bed voor uit.

Waarom heb je, voor het Pop-Up Cheesecakecafé, de locatie Fooddock gekozen?

Ik ken Fooddock eigenlijk al sinds de start, ik ben er in de eerste week sowieso al een keer geweest en ik vind foodhallen gewoon fantastisch. Je vindt er zoveel gepassioneerde, vaak jonge, ondernemers. Ze willen niet per se een eigen zaak beginnen, maar ze willen wel graag hun eten delen. Ik was al bij Fooddock geweest en ik vond het gewoon heel erg tof. Ik hou van het ongedwongen sfeertje. Wat ik fijn vind aan fooddock, ik ben heel erg van mening dat eten mensen samenbrengt en bij fooddock gebeurt dat. De look en feel van Fooddock past gewoon heel goed bij mij en bij OhMyFoodness. Toen ik ze mailde met het idee van het Cheesecakecafé waren ze zelf ook heel enthousiast. Dus vandaar fooddock, het is gewoon echt een top locatie!

Waarom heb je gekozen om het Pop-Up Cheesecakecafé te organiseren?

Ik wilde graag met OhMyFoodness offline gaan. Ik doe natuurlijk heel veel online en ik heb ook veel contact met mensen maar dat is allemaal digitaal. Twee jaar geleden heb ik een workshop week georganiseerd met 5 dagen lang workshops op locatie met kleine groepjes mensen die zich daarvoor konden inschrijven. Dat was zo'n groot succes en zo leuk, dat ik achteraf dacht: Ik had nog meer mensen willen ontmoeten! Toen dacht ik hoe super vet het zou zijn als je een cheesecake café organiseert. Dat bekt al heel erg lekker en bij cheesecake café denken mensen toch al snel WAT?!?! Hier moet ik heen!

IMG_6990.jpg

Waarom gelijk vier dagen? Dat is best wel een heel dik weekend!

Ik heb getwijfeld om het één dag te doen, tegelijk met de lancering van het boek. Maar die komt op 27 september uit en dat valt op een donderdag. Om zoveel mogelijk mensen de mogelijkheid te geven om langs te komen heb ik besloten om het meerdere dagen te doen. Ik wilde wel per se starten op de dag van de lancering en dan krijg je dus automatisch van donderdag t/m zondag. Met vier dagen kan je ook net wat meer reuring creëren en mensen kunnen makkelijker besluiten dat ze nog een keer komen.

Hoe kwam de beslissing om OhMyFoodness fulltime te gaan doen?

Vier  jaar geleden moest ik op zoveel dingen nee zeggen en ik voelde me belemmerd in de droom om OhMyFoodness te laten uitgroeien naar iets groots. Ik dacht: ik heb nog geen kind, nog geen koophuis, ik ga er gewoon voor! Dat bleek echt de beste keuze EVER te zijn! Door die keuze heb ik mijn droom kunnen realiseren en kan ik dat nu al vier jaar lang fulltime doen.

Wat waren de leukste dingen die je de afgelopen vier jaar hebt mogen doen?

De boeken, dat waren echt wel de kersen op te taart. Door die kookboeken mag ik ook boeken in opdracht maken. Ik word nu ingehuurd als freelance food stylist en fotograaf, dat vind ik ook onwijs gaaf! De workshop week, ik vond het zo leuk om een keertje offline te gaan en zoveel leuke mensen te ontmoeten. En nu het Pop-Up Cheesecakecafé, dat is ook weer next level.

Is het niet spannend om zo'n grote lancering te organiseren terwijl het boek nog niet af is en je niet weet of er animo voor gaat zijn?

Ja sowieso, het blijft ook tot het laatste moment heel spannend. Het is best raar dat mensen nu komen om de door mij gebakken cheesecakes te gaan proeven. Normaal gesproken geef ik ze weg aan familie en vrienden, die vinden ze toch altijd wel lekker. Maar nu heb je zoveel mensen die een waarde oordeel gaan vellen. Ik word daar nu al nerveus van. Het was ook absurd dat ik tegelijk nog met het boek bezig was terwijl de lancering al zo in de maak was. Ik wil graag dingen anders dan anders doen, wanneer je dan zoiets groots afrondt moet je er ook wel met een knal uitgaan.

IMG_7004.jpg

Je serveert tijdens het pop-up café 7 cheesecakes, je hebt een boek geschreven met 50, hoe selecteer je daar die 7 uit?

Een aantal van mijn favorieten uit het boek serveer ik niet uit in het pop-up café en dat vind ik heel jammer maar het moet wel praktisch blijven. Ik bak alle cheesecakes voor de Pop-Up zelf en dat zijn wel 60 cheesecakes in twee weken tijd. De cheesecakes die ik serveer moeten dus wel in massa te maken zijn. En er zijn gewoon publiekslievelingen. Oreo, m&m's, chocola, dat zijn taarten waarvan je weet, die werken sowieso goed. Ik heb echt gekeken naar wat de gemiddelde mens lekker vindt en daarbij af en toe een uitschieter. Want je wil de mensen natuurlijk ook overtuigen dat het boek heel leuk is om te kopen

Wat is je favoriete cheesecake die je tijdens het cheesecake café serveert?

De Carrot Cake Cheesecake is mijn ultieme favoriet tijdens de Pop-Up. Naast cheesecake is carrot cake mijn favoriete taart, echt gelijk erna. Deze cheesecake vind ik echt het perfecte huwelijk tussen die twee. Als je mijn twee favorieten in één taart kan stoppen, dan heb je mij gelijk binnen.

Wat is jouw favoriete cheesecake uit jouw boek?

Naast de Carrot Cake Cheesecake staat er een recept in voor een roze tompouce cheesecake. Waarbij ik toch heb geprobeerd om een roze tompouce om te toveren tot een cheesecake. Het kostte me een paar pogingen, maar het is zo goed gelukt. Het is zo'n verrassende cheesecake, dat maakt het wel echt een favoriet, maar ik vind iedere cheesecake uit het boek lekker.

Heb je nog toekomstplannen, iets waar je naartoe wil groeien?

Ik doe er de laatste jaren wel steeds meer bij, ook freelance opdrachten, voor foodfotografie en styling vind ik echt heel tof. Ik hoop wel dat ik dat vaker mag gaan doen. Zolang ik iedere dag bezig kan zijn met eten wordt ik daar wel heel gelukkig van. Concrete plannen zijn er nog niet. Ik heb voor OhMyFoodness nog wel wat offline ideeën die ik de komende jaren zou willen uitvoeren, maar die plannen zijn nog zo groot. We gaan eerst maar even kijken hoe deze Pop-Up er aan toe gaat en dan kijken we wel weer verder.

Waarom zouden mensen echt naar jouw cheesecakecafé moeten komen?

Je kan tijdens het Pop-Up Cheesecakecafé gewoon de allerlekkerste cheesecakes proeven! Als je cheesecake fan bent, is dit wel echt de plek waar je even echt de keuze hebt en niet zit vastgebakken aan een vanille cheesecake. Plus het is gewoon heel gezellig, je zou er alleen al heen moeten voor fooddock. Wanneer je OhMyFoodness al volgt dan is dit toch wel echt de plek waar je mij kan ontmoeten, waar je kan kletsen over eten en waar je mij dan ook echt leert kennen. Als je dat online al heel tof vind denk ik dat je het offline ook wel heel tof gaat vinden.

Waar kunnen mensen jouw allemaal volgen?

Op ieder online platform wat je maar kan bedenken! Ik ben sowieso op OhMyFoodness.nl, daarnaast ben ik het meest actief op YouTube, Instagram en Facebook.

Gisteren was de eerste dag van het Pop-Up Cheesecakecafé en daar moest ik zelf natuurlijk ook even heen! Ik ging gezellig met mijn moeder en wij bestelde de volgende drie cheesecakes:

CARROTCAKE-CHEESECAKE

CARROTCAKE-CHEESECAKE

CITROEN & FRAMBOZEN-CHEESECAKE MET LANGE VINGERS

CITROEN & FRAMBOZEN-CHEESECAKE MET LANGE VINGERS

WITTE CHOCOLADE & PASSIEVRUCHT-CHEESECAKE

WITTE CHOCOLADE & PASSIEVRUCHT-CHEESECAKE

Ik moet je eerlijk zeggen dat ik je niet zo kan vertellen welke van deze drie mijn favoriet is. Ze zijn alle drie zo verschillend en toch wel overduidelijk een cheesecake.😍 Maar één ding is zeker, ik ga dit weekend zeker nog een keer terug voor nog een puntje! 

Het Pop-Up Cheesecakecafé is dit weekend nog te vinden in Fooddock op de volgende data en tijden:

Vrijdag 28 september 12:00 - 23:00
Zaterdag 29 september 12:00 - 23:00
Zondag 30 september 12:00 - 21:00

Adres Fooddock
Zuiderzeestraat 2
7411 MC Deventer

Klik hier voor het Facebook event van het Pop-Up Cheesecakecafé!