10 tips voor VUURWERK FOTOGRAFIE | Video

ThumbnailYoutube.jpg

Hey allemaal en welkom terug op mijn blog! In dit bericht vind je mijn video 'Vuurwerk Fotografie' waarin ik jou 10 tips geef over wat er allemaal komt kijken bij vuurwerk fotografie. Alle tips kan je hier nog even rustig teruglezen, maar heb je de video nog niet gezien? Check die dan eerst even! Aan het eind laat ik je ook nog een aantal foto's zien die ik de afgelopen jaren van vuurwerk heb gemaakt! Vind je de video leuk en heb je wat aan deze tips? Laat het me dan zeker even weten! 

Hieronder kan je alle tips die ik in de video geef nog even rustig teruglezen. 

Tip 1: Kies je lens zorgvuldig
De eerste keer dat ik zelf vuurwerk ging fotograferen gebruikte ik de Canon 70-300mm lens. Tijdens het fotograferen kwam ik er alleen vrij snel achter dat bij deze lens de brandpuntsafstand te groot was om goede foto's te kunnen maken. Gebruik bij vuurwerk fotografie dan ook een lens met een brandpuntsafstand van minder dan 55mm. Een standaard kitlens (18-55 mm) werkt hier eigenlijk perfect voor. Denk eraan: het is donker dus een lens verwisselen is niet handig. Kies liever voor een zoomlens of een wijde prime lens (vb. 10, 18 of 20mm).

Tip 2: Zorg voor een stabiele ondergrond
Je schiet met een lange sluitertijd, je wil dus geen beweging van je camera hebben terwijl de sluiter dicht zit. Dit voorkom je door de camera op een statief op een stabiele ondergrond te zetten. Denk aan asfalt, de straat, de stoep, de oprit of een balkon. 

Tip 3: Gebruik een statief en zeker je statief
Een goed statief is bij vuurwerk fotografie is een echte musthave! Een goed statief zorgt er namelijk voor dat je camera goed en stabiel blijft staan bij lange sluitertijden. Vergeet voor extra stabiliteit niet om je camera op de verschillende plekken goed te zekeren. Draai op het statief alle verschillende knopjes, draaischijfjes, etc. goed vast voordat je de foto's gaat maken. 

Jaarwisseling 2015/2016: 

*Iets wat ik vergeten te vermelden ben in de video. Bovenstaande foto's zijn gemaakt met de Canon EOS 400D en niet met de Canon EOS 750D. Dit zijn de foto's van de jaarwisseling 2015/2016. Ook heb ik deze foto's in JPG gemaakt en niet in RAW, deze foto's komen rechtstreeks uit de camera en zijn dus niet bewerkt. 

Tip 4: Gebruik (indien mogelijk) de live-viewer & touch shutter om foto's te maken
Tijdens het fotograferen met de jaarwisseling heb ik gemerkt dat het soms van pas komt om de touch shutter in de live-viewer modus te gebruiken in plaats van de knop die je normaal gesproken gebruikt om foto's te maken. Zeker als het koud is en je handen koud zijn trillen ze iets heftiger dan normaal, zo kan het gebeuren dat je de camera per ongeluk beweegt als je op die knop drukt. Om dit te voorkomen kan je de touch shutter gebruiken.  

Tip 5: Zorg dat het vuurwerk de enige lichtbron is in de foto
Aangezien je met een lange sluitertijd werkt wordt al het licht wat voor de lens langskomt vastgelegd op beeld. Probeer dus te voorkomen dat er een lantaarnpaal of kerstverlichting te zien is in de foto. Anders krijg je van die sterren te zien die je ook altijd ziet als je je ogen half dichtknijpt. 

 Tip 6: Neem de foto ruim genoeg
Net zoals bij lightpainting is het bij vuurwerk fotografie belangrijk om de foto ruim genoeg te nemen. Neem liever een foto op een brandpuntsafstand van 18mm dan op 50mm. Je kan een foto die je te wijd schiet in de nabewerking nog kleiner maken maar niet andersom. 

Jaarwisseling 2016/2017: 

Tip 7: Stel goed scherp en gebruik een hoog diafragma
Je fotografeert de lucht, in het donker. Het is dus vrij lastig om in deze omstandigheden goed scherp te stellen. Maak dus gebruik van een hoog diafragma (vb. f/15, f/20, f/32) en stel waar dat mogelijk is scherp op iets van een boom of een huis, van waar jij verwacht dat er een vuurpijl boven knalt. 

Tip 8: Ga op een veilige/rustige plek staan om foto's te maken
Je eigen veiligheid is enorm belangrijk! Zorg dat je op voldoende afstand staat van het omhoogschietende vuurpijlen. Zorg dat je kan uitwijken mocht er iets misgaan! Zorg er ook voor dat je op een plek staat waar anderen niet zomaar jouw camera omver kunnen lopen. Dat zou een beetje zonde zijn van de camera en foto's.  

Tip 9: Wees niet bang om fouten te maken, niet alle foto's gaan in 1x goed
Vuurwerk fotograferen, zeker met de jaarwisseling, is heel erg lastig! Je weet vaak niet goed wie, wanneer en wat de lucht in knalt. Wees dus niet bang om fouten te maken en maak je niet te druk als de foto's niet in 1x lukken. 

Tip 10: Doe handschoenen aan, maar dan zonder vingertoppen
Het is meestal erg koud in de nacht van 31 december op 1 januari. Maar je wil natuurlijk wel de camera goed kunnen bedienen. Hiervoor kan je handschoenen zonder vingertoppen of met afneembare vingertoppen aantrekken. Zo hou je je handen warm en kan je de camera nog goed instellen. 

Favorieten Afsluiting Zomerkermis Deventer 2016 & 2017